Dziś premiera w Kuchni cioci Kasi, pierwszy raz zawitały krokiety. Trochę z nimi przygód niczym w filmie o przygodach Agenta 007. Pięknie się zaczyna od aromatycznej woni grzybów leśnych, a później romans z naleśnikami, przygody z zawijaniem i szczęśliwe zakończenie na talerzu. Pamiętam je z dzieciństwa, były popisowym daniem mojej cioci, które uwielbiałam do tego stopnia, że sama potrafiłam spałaszować 5-6 sztuk. Premierowy pokaz spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem i już wiem, że wszyscy czekają na kolejne krokietowe ekranizacje :)
Krokiety - około 12 sztuk.
500 g kapusty kiszonej
ziele angielskie
liść laurowy
sól i pieprz
200 g suszonych grzybów leśnych (waga przed namoczeniem)
1 cebula
sól i pieprz
4 jajka
bułka tarta
Na ciasto naleśnikowe
6 jajek
6 czubatych łyżek pszennej mąki
150-200 ml mleka
szczypta soli
łyżeczka suszonej słodkiej papryki
Zaczynamy od kapusty, poszatkowaną i wypłukaną z nadmiaru kwasu wrzucamy do gorącej wody z liściem laurowym, 3-4 ziarenkami ziela angielskiego i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem. Wypłukane i namoczone wcześniej grzyby stawiamy na małym ogniu i gotujemy w tej samej (przecedzonej) wodzie, w której się moczyły. Solimy do smaku i gotujemy aż zmiękną. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy odcedzone grzyby i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość dorzucamy do kapusty, mieszamy i gotujemy przez około 30-40 minut na małym ogniu. W tym samym czasie przygotowujemy cisto na naleśniki. Wszystkie składniki wyrabiamy w mikserze dodając taką ilość mleka by cisto było konsystencji słodkiej śmietanki. Naleśniki o grubości około 0,5 cm smażymy na mocno rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Na naleśnikach w środkowej jej części układamy około dwóch łyżek kapusty i zawijamy najpierw dwa przeciwległe brzegi a następnie zawijamy w "rulonik". Ruloniki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Panierować możemy dwukrotnie, będziemy mieć w tedy pewność, iż nie będą się rozwijać podczas smażenia. Obtoczone w bułce tartej krokiety smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego około 3-4 minut z każdej strony, tak aby pięknie zbrązowiały.
Krokiety są niezwykle smaczne na gorąco, jako główne danie, mogą być dodatkiem do zup lub podawane jako przekąska na zimno.
Smacznego!
Oj, kto nie lubi krokiecików? Zjadłabym przynajmniej kilka. Pycha!
OdpowiedzUsuń