13 października 2012

Jesień w pełni - pieczone warzywa!

"Mogę jeść je codziennie..." To były moje pierwsze słowa, gdy spróbowałam plonów jesieni prosto z piekarnika. Niby nic nowego, bo przecież wszystkie goszczą w mojej kuchni każdego dnia. Marchewka, buraki, ziemniaki, papryka, pieczarki.... Upieczone z dodatkiem oliwy z oliwek i ziołami prowansalskimi ukazały swoje drugie oblicze. Marchewka okazała się skrywać w sobie podwójną słodycz. Pieczarki chrupiące z zewnątrz w środku były niezwykle soczyste i jędrne. Papryka okazała się niesamowicie aromatyczna a piersi kurczaka, które piekły się ze wszystkimi warzywami zaskoczyły swoim głębokim smakiem. 


Pieczone warzywa z filetem z kurczaka

Składniki (dla 2 osób)

2 filety z kurczaka
2 średnie buraki
2 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 duża lub dwie malutkie papryczki
4 duże pieczarki
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
sól i pieprz.



Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i układamy  na niej obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki, paprykę i pieczarki. Dodajemy talarki obranych buraczków i marchewek. Filety kurczaka nakrawamy na głębokość 2 cm w kratkę i nadziewamy pokrojonym w plasterki 1 ząbkiem czosnku. Układamy je między warzywami. Całość solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Na koniec dorzucamy 3 ząbki czosnku w łupinkach i wstawiamy na 45 minut do piekarnika. Ja pierwsze 20 minut piekłam z funkcją termoobiegu a resztę czasu w trybie podstawowym. Dzięki temu filety się zarumieniły a warzywa stały się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. W połowie czasu warto wyciągnąć blaszkę i obrócić wszystkie warzywa.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...