4 września 2011

Banan i czekolada. Połączenie idealne

Kiedy chcę Panu W. zrobić prawdziwą kulinarną przyjemność musi być słodko do wszelkich granic możliwości. Muffinki czekoladowo-bananowe w takich sytuacjach są wprost idealne!




Składniki:
100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
170g cukru muscovaro
3 jajka
170g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25g kakao
2 duże dojrzałe banany


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę za pomocą miksera, dodając stopniowo po jednym jajku. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę oraz obrane, pokrojone w centymetrową kostkę banany. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o długości 30 cm bądź w foremki do wypieku muffinek (12 szt.) Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni. W keksówce ok. 45 minut, muffiny 15-20 minut.
Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...