21 września 2011

Jesienna zupa wiejska.

Wyjątkowo w tym roku mamy piękną polską jesień. Słoneczko prawie codziennie raczy nas swoją obecnością a chłodne są tylko poranki i to chyba one przyczyniły się do mojego przeziębienia. Katar nie daje spokoju, temperatura skacze jak na trampolinie i łamie w kościach. W takie dni na wszystko braknie sił, na gotowanie też, więc obiad musiał być ekspresowy i sycący.  Rozgrzewająca zupa wiejska była w sam raz. Praktycznie sama się gotuje i wypełnia dom aromatyczną wonią ziół.


Składniki:

3-4 duże ziemniaki
0,5kg kiełbasy wędzonej (ja użyłam myśliwską)
3 białe części pora
1l bulionu (może być kostka rosołowa)
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
łyżeczka majeranku
łyżeczka tymianku
śmietana do zup 12%
sól i pieprz

Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Czosnek wyciskamy przez praskę, kiełbasę i pory kroimy w półksiężyce i dodajemy do ziemniaków. Dorzucamy masło i całość podsmażamy około 10-15 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Podajemy według uznania z łyżką gęstej śmietany lub oprószoną świeżo mielonym pieprzem

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...