Lato dobiega końca, więc to ostatnie chwile na przygotowanie smakołyków w słoiczkach na zimę. Ogórki gruntowe przygotowane według tego przepisu pierwszy raz jadłam u Kasi M, która przechodzi wszelkie ziemskie granice w ilościach słoików jakie wychodzą z pod jej ręki każdego roku. Byłam nimi tak zauroczona, że cenna receptura została mi zdradzona a teraz ja postanowiłam podzielić się nią z Wami.
Składniki ( przepis na 6 słoiczków po 400ml):
2,5kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
0,5 kg cukru
1,5 szklanki octu
2 łyżeczki chilli
8 łyżek oliwy
2 główki czosnku
Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na ósemki. Zasypujemy solą i pozostawiamy na cztery godziny. Następnie zlewamy wodę z ogórków. Przygotowujemy zalewę: cukier, ocet, chilli i oliwę mieszamy ze sobą. Zalewamy odsączone ogórki i pozostawiamy na 12 godzin. Po tym układamy w słoiczkach ogórki wraz z ząbkami czosnku. Zalewamy pozostałą po ogórkach zalewą zakręcamy i gotowe! Ogórki można od razu smakować albo poczekać chociaż z dwa dni, wtedy są najlepsze!
czy należy pasteryzować? brak wzmianki na ten temat?
OdpowiedzUsuń