Przed Państwem rybny debiut: Pan Dorsz!
A z nim wystąpią:
2 małe cukinie
5 pomidorów limo
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
oliwa z oliwek
łyżka masła
1 duża cebula
natka pietruszki
przyprawy
Pana dorsza (4 dorodne filety) nacieramy przyprawami według uznania. Mi osobiście odpowiada przyprawa do ryb Kamis i takiej też użyłam. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i dodajemy kolejno, pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, paprykę zieloną, paprykę czerwoną, cukinie, pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut aż wszystkie warzywa będą mięciutkie.
W tym czasie na patelni z rozgrzanym masełkiem układamy filety dorsza i na dużym ogniu obsmażamy ok 2-3 minut z każdej strony. Pamiętamy o tym, żeby nie przykrywać ryby, ponieważ w czasie smażenie odparowuje z niej znaczna ilość wody. Gotową ratatouille wykładamy na talerz, na niej serwujemy filety. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Gotowe!:)
Przepyszne, lekkie danie. Poprosze takie na obiadek :)
OdpowiedzUsuń