12 października 2011

Dorsz na ratatouille

Ku mej radości w pobliżu domu powstało w jednym z marketów stoisko ze świeżymi rybami, takimi prawdziwymi a nie tylko z nazwy:)

Przed Państwem rybny debiut: Pan Dorsz!


A z nim wystąpią: 

2 małe cukinie
5 pomidorów limo
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
oliwa z oliwek
łyżka masła
1 duża cebula
natka pietruszki
przyprawy

Pana dorsza (4 dorodne filety) nacieramy przyprawami według uznania. Mi osobiście odpowiada przyprawa do ryb Kamis i takiej też użyłam. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i dodajemy kolejno, pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, paprykę zieloną, paprykę czerwoną, cukinie, pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut aż wszystkie warzywa będą mięciutkie. 

W tym czasie na patelni z rozgrzanym masełkiem układamy filety dorsza i na dużym ogniu obsmażamy ok 2-3 minut z każdej strony. Pamiętamy o tym, żeby nie przykrywać ryby, ponieważ w czasie smażenie odparowuje z niej znaczna ilość wody. Gotową ratatouille wykładamy na talerz, na niej serwujemy filety. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. 
Gotowe!:)

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...