Ostatnio otrzymałam niezwykle uskrzydlającą wiadomość. "Pan D. i jego Brzusio dziękują za przepis na jesienną zupę i proszą o więcej". Jedno zdanie a sprawiło, że moja pasja przyniosła mi po stokroć więcej radości niż dotychczas. W podzięce za te miłe słowa na pewno zrewanżuję się poczęstunkiem a na razie dzisiejszy przepis z dedykacją dla Pana D.:)
Mężczyźni lubią, żeby było mięsnie, więc polędwiczki wieprzowe ale... z kobiecym akcentem czyli farszem z suszonych pomidorów, sera feta i ziół prowansalskich.
Składniki (na 3 porcje):
Roladki z polędwiczek:
jedna polędwiczka wieprzowa
1/3 opakowania sera feta
kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz
tłuszcz do smażenia
200ml bulionu
Polędwiczkę oczyszczamy z błonek i nacinamy wzdłuż i rozbijamy delikatnie tłuczkiem tak aby powstał prostokątny kawałek o grubości mniej więcej 1cm. Mięso oprószamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wzdłuż dłuższej krawędzi układamy paski erka feta i pomidory (przepis na domowe suszone pomidory). Całość zawijamy, wiążemy sznurkiem lub nakłuwamy wykałaczkami, tak aby farsz nie wydostawał się podczas pieczenia na zewnątrz. Polędwiczkę możemy piec w całości i pokroić na porcje po upieczeniu, lub niczym zrazy już na początku zawinąć małe roladki. W brytfannie bądź garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy mięso. Na początku smażymy bez przykrycia, czekając aż wyparuje cała woda, gdy zacznie się przypiekać i przestanie intensywnie parować zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem.
Mięso świetnie smakuje z dipem ziołowym.
Składniki:
pęczek koperku
pęczek pietruszki
50g masła
3 ząbki czosnku
mała cebulka
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę i czekamy aż się ze złoci. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Zestawiamy garnuszek z ognia, dodajemy poszatkowane zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wszystkie składniki miksujemy i gotowe!:)
P. S. Jeżeli zostanie nam troszkę dipu to świetnie nadaje się on na grzanki czy zamiast masła na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz