10 grudnia 2011
Alternatywa dla karpia - Ryba po grecku
Farsz:
6 marchewek
2 pietruchy
1/2 selera średniej wielkości
2 łodygi selera
1 spora cebula
koncentrat pomidorowy
oliwa do smażenia
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Ryba:
5 filetów rybnych (ja użyłam mintaja)
1/2 cytryny
sól i pieprz
masło
Do dzieła:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w półksiężyce cebulę i talarki selera naciowego. Na tarce z dużymi okami ścieramy marchew, pietruchę i seler, dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy. Filety z mintaja oprószamy solą i pieprzem. Na patelni klarujemy masło i układamy filety, gdy wysmażymy je z jednej strony obracamy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Smażymy do odparowania wody. Do miękkich warzyw dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego i szczyptę ziół prowansalskich. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian farsz i rybę. wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i dusimy po przykryciem około 20 minut.
Świąteczne smacznego!
P.S. Źródło: zasłyszane od mamy:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ooo, ja także co roku mam na stole rybkę w tej wersji.
OdpowiedzUsuńbo my karpia nie lubimy xd
uwielbiam taką rybę :), ja filety smażę w cieście
OdpowiedzUsuńZapewniam wszystkich, że przedstawiona alternatywa była wyśmienita. Dziękuję
OdpowiedzUsuń