18 grudnia 2011

Masa makowa według Kuchni Polskiej

Ostatnie dni przed Świętami, to istny zawrót głowy. Ostatnie zakupy, lepienie pierogów, ubieranie choinki, sprzątanie... czasu zawsze jest za mało. Przygotowania zacząć możemy już wcześniej, nawet te kuchenne, a przede wszystkim te najbardziej pracochłonne.

Makowiec nie należał kiedyś do moich ulubionych, a to za sprawą rodzynek, do których prawdopodobnie musiałam dorosnąć. Teraz jest już inaczej. Urzeka mnie migdałowy aromat, lekki posmak skórek cytrynowej, pomarańczowej i niesamowicie efektowny wygląd strucli.

Nadzienie możemy przygotować parę dni wcześniej. Zamknąć w hermetycznym pudełku i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu. Przed pieczeniem wystarczy wymieszać z dwoma białkami, nałożyć na przygotowane ciasto i zawinąć.




Składniki:

50 dag maku
5 dag margaryny (ja użyłam masło)
30 dag drobnego cukru
skórka cytrynowa
skórka pomarańczowa
olejek migdałowy
cukier waniliowy
3 dag rodzynek

Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzącą wodą i trzymać na ogniu tak długo, aż da się rozetrzeć w palcach ( w moim przypadku, troszkę ponad godzinę). Odcedzić przez sito, starannie odsączyć, zmielić dwukrotnie. Włożyć do rondla ze stopionym tłuszczem, dodać cukier, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, cukier waniliowy, rodzynki (można dodać 3-4 łyżki miodu). Smażyć 10-15 minut ciągle mieszając. Ostudzić i przełożyć do hermetycznego opakowania. Wstawić w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...