Dla Słodkich Pamperków, tęskniących w Święta Bożego Narodzenia za mocno czekoladowym akcentem polecam kruche babeczki z suszoną śliwką, toffi i mleczną czekoladą.
250 g mąki
150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
suszone śliwki
masa toffi (można skorzystać z gotowej, dostępnej w puszkach)
czekolada mleczna
30ml mleka
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i łączymy ze wszystkimi składnikami. Zagniatamy ciasto na gładką masę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Przygotowujemy foremki smarując je tłuszczem i oprószając mąką, ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wykrawamy za pomocą szklanki koła, które układamy w foremkach. Nakłuwamy widelcem. Na każda babeczkę kładziemy kawałek pergaminu i wsypujemy groch (dzięki temu ciasto nie urośnie zbytnio i powstaną słodkie miseczki do wypełniania). Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, po tym czasie wyciągamy, usuwamy groch i na dnie każdej foremki układamy suszoną śliwkę. Wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika, do zarumienienia. Ostudzone babeczki napełniamy łyżką masy toffi i zalewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 30ml mleka czekoladą.
Wypiek inspirowany przepisem z Kwestii Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz