18 grudnia 2011

Prezenty prosto z kuchni - Ajerkoniak

Uwielbiam prezenty! Najbardziej te robione własnoręcznie, dlatego też sama takie przygotowuję i wręczam. Ciasta marchewkowe w słoiczkach, praliny, mieszanki przypraw, konfitury i nalewki. 

Własnoręcznie przygotowany Ajerkoniak. Idealny jako mały toaścik w przemiłym gronie, polewa do lodów czy rozgrzewający dodatek do kawy w zimowe popołudnia.



Składniki:

6 żółtek
1 puszka skondensowanego niesłodzonego mleka
szklanka cukru
cukier waniliowy
szklanka spirytusu

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Na sam koniec delikatnie dodajemy spirytus i całość łączymy. Spirytus można też zastąpić wódką. Ponieważ moje prezenty przyrządzane były z myślą o babciach, zrobiłam właśnie taką podmiankę.
Na sam koniec przelewamy ajerkoniak do wyparzonych butelek i gotowe. Warto odstawić likier w ciemne miejsce na tydzień, a przed wypiciem wstrząsnąć butelkę.

Wierzcie mi! Pyszności!

2 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że ajerkoniak w zielonej butelce wygląda intrygująco :D

    OdpowiedzUsuń
  2. 43 yrs old Assistant Media Planner Arlyne Noddle, hailing from North Vancouver enjoys watching movies like Melancholia and Do it yourself. Took a trip to Archaeological Site of Atapuerca and drives a Mercedes-Benz 540K Spezial Roadster. Nasza strona

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...