Lubię się nagrodzić po ciężkim tygodniu jakimś wspaniałym łakociem. Święty Mikołaj w tym roku dokładnie przeczytał moją listę prezentów i obdarował mnie licznymi pozycjami książek kucharskich, mam więc inspiracji bez liku.
Na początek wybrałam pozycję często spotykaną w paryskich piwiarniach - tartę cytrynową. Półkruchy słodki spód idealnie połączony z kremem cytrynowy dostarcza podniebieniu niezwykłych doznań.
dla 6-8 osób
Ciasto:
- 250 g pszennej mąki
- szczypta soli
- 60g cukru
- 125 g schłodzonego niesolonego masła
- 1 duże żółtko
Krem:
- 5 jajek z oddzielonymi żółtkami
- 90g cukru
- starta skórka i sok z trzech dużych niewoskowanych cytryn
- 1 płaska łyżeczka mąki krupczatki
- szczypta soli
Na początku przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę, sól i cukier. Masło kroimy w małe kostki i wyrabiamy z mączną mieszanką. Następnie dodajemy żółtko i taką ilość zimnej wody (2-4 łyżki) aby ciasto związało. Wyrabiamy tak krótko jak to możliwe, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Kiedy ciasto się schładza możemy przygotować farsz.
Żółtka jajek łączymy z 2/3 cukru i ubijemy na jasną puszystą masę. Dodajemy sok i skórkę cytrynową. Wszytko łączymy, a następnie przesiewamy mąke i delikatnie mieszamy aby nie powstały grudki. Masę przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż zgęstnieje ciągle mieszając. Odstawiamy to wystudzenia. Co jakiś czas należy przemieszać masę drewnianą łyżką aby nie powstał kożuch.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasto cienko wałkujemy i wkładamy do formy, którą wcześniej obficie smarujemy masłem. Nakłówamy widelcem i wstawiamy jeszcze na 10 minut do lodówki, Ciasto pieczemy bez farszu przez 10 minut.
Białka jajek ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Łączy delikatnie z masą cytrynową za pomocą drewnianej łyżki i wlewamy na lekko podpieczony spód tarty. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut aż wierzch zbrązowieje a masa cytrynowa wyrośnie.
Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Smaczności:)
wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń