23 stycznia 2012

Tarte au citron - cytrynowa tarta

Lubię się nagrodzić po ciężkim tygodniu jakimś wspaniałym łakociem. Święty Mikołaj  w tym roku dokładnie przeczytał moją listę prezentów i obdarował mnie licznymi pozycjami książek kucharskich, mam więc inspiracji bez liku. 
Na początek wybrałam pozycję często spotykaną w paryskich piwiarniach - tartę cytrynową. Półkruchy słodki spód idealnie połączony z kremem cytrynowy dostarcza podniebieniu niezwykłych doznań.


dla 6-8 osób

Ciasto:

  • 250 g pszennej mąki
  • szczypta soli
  • 60g cukru
  • 125 g schłodzonego niesolonego masła
  • 1 duże żółtko

Krem:

  • 5 jajek z oddzielonymi żółtkami
  • 90g cukru
  • starta skórka i sok z trzech dużych niewoskowanych cytryn
  • 1 płaska łyżeczka mąki krupczatki
  • szczypta soli

Na początku przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę, sól i cukier. Masło kroimy w małe kostki i wyrabiamy z mączną mieszanką. Następnie dodajemy żółtko i taką ilość zimnej wody (2-4 łyżki) aby ciasto związało. Wyrabiamy tak krótko jak to możliwe, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Kiedy ciasto się schładza możemy przygotować farsz.

Żółtka jajek łączymy z 2/3 cukru i ubijemy na jasną puszystą masę. Dodajemy sok i skórkę cytrynową. Wszytko łączymy, a następnie przesiewamy mąke i delikatnie mieszamy aby nie powstały grudki. Masę przekładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż zgęstnieje ciągle mieszając. Odstawiamy to wystudzenia. Co jakiś czas należy przemieszać masę drewnianą łyżką aby nie powstał kożuch.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, ciasto cienko wałkujemy i wkładamy do formy, którą wcześniej obficie smarujemy masłem. Nakłówamy widelcem i wstawiamy jeszcze na 10 minut do lodówki, Ciasto pieczemy bez farszu przez 10 minut. 

Białka jajek ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Łączy delikatnie z masą cytrynową za pomocą drewnianej łyżki i wlewamy na lekko podpieczony spód tarty. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut aż wierzch zbrązowieje a masa cytrynowa wyrośnie.
Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.

Smaczności:)

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...