Składniki (dodawane były "na oko" więc proporcje są podane w przybliżeniu)
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 50g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 350 g mąki
- pół kostki mąki
- cynamon
- jabłka prażone
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mąkę przesiewamy i łączymy ze śmietaną, drożdżami, masłem i cukrem. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. W tortownicy wysmarowanej masłem wykładamy spód i boki szarlotki, pozostawiając 1/6 ciasta na wierzch. Następnie wykładamy prażone jabłka i oprószamy łyżką cukru. Do pozostałej części ciasta dodajemy cynamon i zagniatamy. Wykładamy na wierzch szarlotki i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.
Smaczności!
Skrabelki+szarlotka! :-) Cudowne połączenie! :-)
OdpowiedzUsuńJa często piekę na oko...mam to po babci:)
OdpowiedzUsuń