12 lutego 2012

Szarlotka "na oko" w 10 minut.

W przerwie między kolejnymi rozgrywkami w Scrabble naszła nas chęć na podwieczorek. Zastosowaliśmy więc pełną improwizację. Słoik jabłek, śmietana, drożdże i trochę mąki. Wszytko na oko i po 10 minutach z piekarnika można było poczuć pierwszą woń cynamonu.


Składniki (dodawane były "na oko" więc proporcje są podane  w przybliżeniu)

  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 350 g mąki
  • pół kostki mąki
  • cynamon
  • jabłka prażone 

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mąkę przesiewamy i łączymy ze śmietaną, drożdżami, masłem i cukrem. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. W tortownicy wysmarowanej masłem wykładamy spód i boki szarlotki, pozostawiając 1/6 ciasta na wierzch. Następnie wykładamy prażone jabłka i oprószamy łyżką cukru. Do pozostałej części ciasta dodajemy cynamon i zagniatamy. Wykładamy na wierzch szarlotki i wstawiamy do piekarnika na około 30 min.

Smaczności!

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...