Składniki (na 4 tortille):
400 g mielonej wołowiny
1 cebula
5 suszonych pomidorów
majeranek
pieprz cayenne
sól i pieprz
300 g słodkiej kukurydzy
200 g czerwonej fasoli konserwowej
100 g pasty pomidorowej lub koncentratu
3 łyżki oliwy z oliwek
sałata lub kapusta pekińska
4 tortille
Mięso przyprawiamy pieprzem cayenne, majerankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy wołowinę. Kiedy mięso się podsmaży (straci czerwony kolor) dodajemy posiekaną cebulkę i drobno pokrojone suszone pomidory. Gdy wołowina zacznie się rumienić dodajemy wypłukaną na sitku czerwoną fasolę i kukurydzę. Całość przykrywamy i dusimy około 7 minut. Na koniec dodajemy pastę pomidorową i dusimy kolejne 7 minut aby zredukować nadmiar wody z pomidorów.
Na placku tortilli układamy garść kapusty i nakładamy meksykańskie nadzienie. Całość zawijamy i cieszymy się zdrowym, domowym fast food'em:)
Aby tortilla nie rozwijała się w trakcie jedzenia warto ją zawinąć w dolnej części folią aluminiową.
Uwielbiam tortillę :) To szybkie danie, które sprawdza się w dziesiątkach kombinacji i nigdy nie zawodzi. Wersja meksykańska tutaj bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuń