8 października 2012

Ale meksyk... tortilla!

Wstyd się przyznać ale uwielbiam jedzenie typu fast food i od czasu do czasu nachodzi mnie na nie niewyobrażalnie wielka ochota. Na boczny plan schodzą wtedy wszystkie postanowienia odnośnie zdrowego żywienia. Jedyny kompromis na jaki jestem w stanie przystać w takim momencie to fast food w domowym wydaniu. Piekę wtedy bułeczki, smażę grube steki i składam niewyobrażalnie duże hamburgery pełne sałaty i pomidorów. Tym razem puszka kukurydzy w lodówce zainspirowała mnie do przygotowania meksykańskich tortilli.


Składniki (na 4 tortille):

400 g mielonej wołowiny
1 cebula 
5 suszonych pomidorów
majeranek
pieprz cayenne
sól i pieprz
300 g słodkiej kukurydzy
200 g czerwonej fasoli konserwowej
100 g pasty pomidorowej lub koncentratu
3 łyżki oliwy z oliwek
sałata lub kapusta pekińska
4 tortille


Mięso przyprawiamy pieprzem cayenne, majerankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy wołowinę. Kiedy mięso się podsmaży (straci czerwony kolor) dodajemy posiekaną cebulkę i drobno pokrojone suszone pomidory. Gdy wołowina zacznie się rumienić dodajemy wypłukaną na sitku czerwoną fasolę i kukurydzę. Całość przykrywamy i dusimy około 7 minut. Na koniec dodajemy pastę pomidorową i dusimy kolejne 7 minut aby zredukować nadmiar wody z pomidorów.
Na placku tortilli układamy garść kapusty i nakładamy meksykańskie nadzienie. Całość zawijamy i cieszymy się zdrowym, domowym fast food'em:)

Aby tortilla nie rozwijała się w trakcie jedzenia warto ją zawinąć w dolnej części folią aluminiową.





1 komentarz:

  1. Uwielbiam tortillę :) To szybkie danie, które sprawdza się w dziesiątkach kombinacji i nigdy nie zawodzi. Wersja meksykańska tutaj bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...